Hier leest u alles over

Bomen Planten

Het planten van bomen kan tal van voordelen hebben voor het milieu, maar ook voor mensen en gemeenschappen. Bomen zorgen voor zuurstof, absorberen kooldioxide en andere verontreinigende stoffen uit de lucht, helpen de temperatuur en vochtigheid te reguleren, bieden leefgebied voor dieren in het wild en kunnen zelfs geluidsoverlast verminderen. Bomen hebben ook esthetische en recreatieve waarde en kunnen de waarde van onroerend goed verhogen.

Bij het planten van een boom is het belangrijk om de juiste boom voor de juiste standplaats te kiezen. Houd rekening met de grootte en vorm van de boom op volwassen leeftijd, evenals met de specifieke groeivereisten, zoals zonlicht, vocht en grondsoort. Het is ook een goed idee om rekening te houden met de mogelijkheid van conflicten met nutsvoorzieningen, zoals elektriciteitsleidingen of ondergrondse leidingen.

Bereid de plek voor het planten voor door onkruid of gras binnen een straal van ongeveer 60 cm van het plantgat te verwijderen. Dit helpt de boom om zich gemakkelijker te vestigen en concurrentie om water en voedingsstoffen te voorkomen. Het plantgat moet ongeveer twee tot drie keer de breedte van de kluit zijn en net diep genoeg voor de kluit. Als de boom in een container wordt gekweekt, maak dan de wortels voorzichtig los voordat u plant. Als de boom bol en jute is, verwijder dan alle touw of draad en vouw de jute naar beneden zodat deze onder het grondniveau ligt.

Houd de boom bij het planten rechtop en plaats hem voorzichtig in het plantgat. Zorg ervoor dat de wortelkraag (de basis van de stam) gelijk ligt met het grondoppervlak. Als de boom te diep staat, kan hij last krijgen van zuurstofgebrek, wat kan leiden tot wortelrot. Als de boom te ondiep staat, kan hij uitdrogen of beschadigd raken door grasmaaiers of ander materieel.

Geef de boom na het planten grondig water om de grond te helpen bezinken en eventuele luchtbellen te verwijderen. Als de grond verdicht of slecht gedraineerd is, overweeg dan om compost of ander organisch materiaal aan de grond toe te voegen om de structuur te verbeteren. Mulch* het gebied rond de boom met een laag houtsnippers of ander organisch materiaal, en pas op dat u de mulch niet tegen de stam stapelt. Mulchen helpt vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren.

Het is ook een goed idee om pas geplante bomen uit te zetten, vooral als ze hoog zijn of op een open plek staan. De palen moeten stevig in de grond worden verankerd en de boom moet aan de palen worden vastgemaakt met flexibele banden die enige beweging toelaten. Dit zal de boom helpen een sterk wortelgestel te ontwikkelen en beter bestand te zijn tegen wind en andere spanningen.

Als de boom eenmaal is geplant, is het belangrijk om hem regelmatig te verzorgen om zijn gezondheid en levensduur te garanderen. Geef de boom een of twee keer per week diep water, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Bemest de boom in het voorjaar met een uitgebalanceerde boom- en struikmeststof volgens de instructies van de fabrikant. Snoei de boom indien nodig om dode of beschadigde takken te verwijderen en om het bladerdak vorm te geven.

Bomen planten kan een lonende ervaring zijn, zowel voor de individuele planter als voor de gemeenschap als geheel. Door de juiste boom op de juiste locatie te kiezen en de juiste zorg te bieden, kunt u helpen een gezondere, mooiere omgeving te creëren waar iedereen van kan genieten.

Uw boom laten planten door Dekkers Bos & Boom?

We komen graag bij u langs om de situatie te bespreken! Gebruik onderstaande knoppen om met ons in contact te komen!

Direct bellen! Contactpagina